Kuva: Matias Haapsaari

Toni Kuusistolle kultaa kokkiolympialaisissa

Johanna Lipsanen
16.2.2024

Ylimuoniolainen kokki Toni Kuusisto teki helmikuussa historiaa yhdessä Suomen kokkimaajoukkueen kanssa. Suomi sijoittui ensimmäistä kertaa ensimmäiselle sijalle maailman vanhimmassa ja vaativimmassa kokkikilpailussa IKA Culinary Olympicsissa. Nimensä mukaisesti kisat järjestetään olympialaisten lailla neljän vuoden välein. Tällä kertaa kisapaikkana oli Saksan Stuttgart.

− Vähitellen on alkanut ääni palautua, voittoaan riemuinnut Kuusisto kertoo viikko voiton jälkeen.

Kilpailu oli tiukka, ja eroa kakkoseksi sijoittuneeseen Sveitsiin oli vain 0,2 pistettä. Kolmanneksi ylsi Islanti. Kaikkiaan kisaamassa oli 24 maata ja 1700 kokkia. Kuusiston mukaan voiton ratkaisi joukkueen työskentely.

− Kaikki puhalsivat yhteen hiileen, ja yhteistyö sujui täydellisesti. Olimme treenanneet paljon, sillä liikkeet pitää saada selkäytimeen, hän kertoo.

Kuusisto tuli mukaan joukkueeseen elokuussa, kun yksi siinä aiemmin mukana olleista kokeista jättäytyi pois. Suomen joukkueessa oli mukana 13−14 kokkia, joista itse kisassa kilpaili seitsemän.

− Kilpailu on kaksipäiväinen. Ensimmäisenä päivänä on chef table, jossa valmistetaan seitsemän ruokalajia kahdelletoista hengelle. Seuraavana päivänä on hot kitchen, jossa valmistetaan kolme ruokalajia 110 hengelle. Molemmat kilpailut pisteytetään, ja yhteispisteet ratkaisevat voittajan, hän kertoo.

Kilpailu oli Kuusistolle elämys, johon lisäväriä toi sairastuminen kesken kaiken.

− Kokemuksena se oli kymmenen kertaa enemmän kuin mihin oli varautunut. Paine on kova, kun yleisö huutaa vieressä. Aluksi kädet tärisivät meillä kaikilla, mutta hyvin nopeasti pääsimme kiinni omaan suoritukseemme. Sairastuin ensimmäisen päivän lopulla, ja kuume nousi, mutta pystyin kuitenkin kilpailemaan loppuun asti, hän kertoo.

Ravintoloita ja kalastusmatkailua

Toni Kuusisto luotsaa Rovaniemellä ravintola Rokaa. Menestys kokkiolympialaisissa on hänen mukaansa jo näkynyt ravintolassa.

− Kyllä se on jo näkynyt, ja ovi käy. Ihmiset kysyvät, olenko jo töissä, hän kertoo.

Kesäisin Kuusisto järjestää kalastusmatkoja kotiseudultaan Yli-Muoniosta käsin.

− Voitto tulee näkymään sekä Roka-ravintolassa että Salmon Finland -yrityksessäni. Ravintolaan tulee aiempaa enemmän erilaisia menuita, ja mitalit tulevat tietysti näytille. Kalastusasiakkaille teen itse kaikki ruoat, hän kertoo.

Tulevaisuuden suunnitelmissa Kuusistolla on avata lisää ravintoloita.

− Haluan laajentaa ja avata uusia ravintoloita samalla nimellä ja konseptilla. Etsin parhaillaan liiketiloja eri puolilta. Muun muassa Levi ja Ylläs kiinnostavat sekä Etelä-Suomi, hän paljastaa.

Jos laajentumissuunnitelmat toteutuvat, uusia ravintoloita voi olla pystyssä parin vuoden sisällä, Kuusisto sanoo.